Alles over je arbeidsovereenkomst

Vind hier alle informatie die je nodig hebt over een arbeidsovereenkomst. hetArbeidsrechtkantoor kan je verder helpen en direct advies over jouw arbeidsovereenkomst is mogelijk.

Wat is een arbeidsovereenkomst?

Voor veel mensen is werk een belangrijk onderdeel van leven. Daarom is het ook wel prettig als je goed op de hoogte bent over de afspraken die gemaakt zijn rondom jouw werk of baan. Deze afspraken zijn vastgelegd in een arbeidsovereenkomst. Een eventueel toepasselijke CAO en eventuele reglementen of handboeken kunnen mede de inhoud van de arbeidsovereenkomst bepalen.

 Nakoming
Alles wat is vastgelegd in je arbeidsovereenkomst, moeten jij en je werkgever nakomen. Als je werkgever het nalaat de verplichtingen na te leven, kan dit erg vervelend zijn. Denk bijvoorbeeld aan de situatie dat een werkgever het loon of toeslagen niet betaalt of dat een werkgever een CAO verhoging van het salaris niet doorvoert. Jij en je werkgever zijn wettelijk verplicht de afspraken na te komen.

Eenzijdige wijziging
Jouw werkgever kan niet zomaar overgaan tot het eenzijdig wijzigen van de arbeidsovereenkomst. Toch gebeurt dit regelmatig. Een werkgever wijzigt dan een werkrooster, de functie of het salaris. Om na te gaan of de wijziging gerechtvaardigd is, is onder meer van belang of er een eenzijdig wijzigingsbeding is overeengekomen. Ook is een belangenafweging essentieel. De werkgever dient een zwaarwegend bedrijfsbelang te hebben bij de wijziging. Dit belang dient te worden afgewogen tegen het belang van de werknemer bij de wijziging. Het belang van een werknemer kan gelegen zijn in bijvoorbeeld de zorgtaak voor kinderen.

 Bepaalde tijd / Onbepaalde tijd
Als je meerdere arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd krijgt aangeboden van je werkgever komt er een punt dat je automatisch een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd krijgt.

Deze automatisch omzetting vindt plaats als je een vierde overeenkomst voor bepaalde tijd op rij krijgt aangeboden of als de totale duur van de arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd 24 maanden of langer is. Spelregel hierbij is wel dat er tussen de verschillende arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd niet meer dan zes maanden pauze mag zitten. Als dit zo is, moet je opnieuw gaan tellen.

Aanzegplicht

In het verleden mocht een werkgever op de laatste dag voor het eindigen van een overeenkomst, nog zeggen of hij het contract wilde verlengen. Je kon dan onverwacht, zonder waarschuwing vooraf, op straat komen te staan! Dit mag niet meer.

Als je een overeenkomst voor zes maanden of langer hebt, moet jouw werkgever uiterlijk één maand voor de einddatum van het contract, schriftelijk aan jou laten weten of hij het contract gaat verlengen. Als je werkgever dit wil doen, moet hij meteen aangeven onder welke voorwaarden.

En wat nu als je werkgever niet of niet goed aanzegt? Als jouw werkgever niet of te laat of alleen mondeling aanzegt, dan heb je recht op een schadevergoeding van maximaal één maand loon. Let op: je moet dit wel binnen twee maanden claimen!

Wettelijke opzegtermijn
Als je werkgever je wil ontslaan, moet hij zich meestal houden aan de wettelijke opzegtermijn. Er geldt géén opzegtermijn als je nog in je proeftijd zit of op staande voet wordt ontslagen. Meestal staat de geldende opzegtermijn in je arbeidsovereenkomst of de cao. Als dit niet zo is, moet je werkgever de wettelijke opzegtermijn volgen:

 

Arbeidsduur Opzegtermijn
Korter dan 5 jaar  1 maand
Tussen de 5 en 10 jaar  2 maanden
Tussen de 10 en 15 jaar  3 maanden
15 jaar of langer  4 maanden

 

Wat nu als je zelf ontslag neemt?
Als je zelf ontslag neemt, heb je meestal 1 maand opzegtermijn. Dit is eigenlijk alleen anders als je in de overeenkomst een andere termijn bent overeengekomen met je werkgever. Check dus altijd je arbeidsovereenkomst voordat je opzegt. Het kan ook uitkomst bieden een vaststellingsovereenkomst op te stellen. Zo heb je de mogelijkheid om je ww te behouden.

Tijdelijk contract opzeggen
Een tijdelijke overeenkomst mag je alleen maar vóór de einddatum opzeggen, als deze optie in de arbeidsovereenkomst is opgenomen. Als er in jouw overeenkomst niks is geregeld over tussentijdse opzegging, ben je in principe verplicht om de looptijd vol te maken. Dit is uiteraard anders als je met je werkgever overeenstemming bereikt over een tussentijdse opzegging van jouw arbeidsovereenkomst. Let hierbij wel altijd op of je nog wel recht hebt op een WW-uitkering!

Proeftijd
Je werkgever mag alleen een proeftijd opnemen in jouw arbeidsovereenkomst als deze 6 maanden of langer duurt. Als je een tweede arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd van je werkgever krijgt, mag hierin geen proeftijd worden opgenomen. Dit is alleen maar anders als je een hele nieuwe functie krijgt. De proeftijd moet altijd schriftelijk worden vastgelegd.

Hoe lang mag je proeftijd nou duren?
De proeftijd mag sowieso nooit langer dan 2 maanden duren. Je werkgever mag een proeftijd van 2 maanden bepalen als je een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd krijgt of een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd die langer dan 2 jaar duurt.

Als je arbeidsovereenkomst tussen de 6 maanden en 2 jaar duurt of bijvoorbeeld voor de duur van een project is gesloten mag je werkgever een proeftijd van maximaal 1 maand bepalen.

0 uren contract

Een 0-urencontract is een arbeidsovereenkomst voor bepaalde of onbepaalde tijd, waarin jouw werkgever regelt dat er geen vast aantal werkuren is. In plaats daarvan mag jouw werkgever je flexibel oproepen. Als jouw werkgever je oproept, is hij voor iedere oproep minimaal 3 uur loon verschuldigd. Dus ook als je maar 1 uur hebt gewerkt!

 Concurrentiebeding
Een concurrentiebeding is simpelweg een verbod voor jou als werknemer om na het einde van je arbeidsovereenkomst dezelfde of vergelijkbare werkzaamheden te verrichten bij een andere werkgever of als ondernemer.

Let wel op! Jouw werkgever mag eigenlijk geen concurrentiebeding in jouw arbeidsovereenkomst opnemen als die voor bepaalde tijd wordt aangegaan. Dit is alleen maar anders als jouw werkgever aantoont dat er sprake is van zwaarwegende bedrijfsbelang waardoor dit concurrentiebeding noodzakelijk is. De motivering voor een concurrentiebeding moet in jouw arbeidsovereenkomst zijn opgenomen. Zonder motivering geldt het beding niet. Rechters zijn erg kritisch op werkgevers die een concurrentiebeding opnemen in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. Het voorgaande geldt ook voor relatiebedingen.