Op korte termijn zult u te maken krijgen met het nieuwe arbeidsrecht door de Wet Werk en Zekerheid. De Wet Werk en Zekerheid wordt gefaseerd ingevoerd. Hoewel aanvankelijk werd beoogd om het eerste deel van de wijzigingen al per 1 juli 2014 in te voeren, is inwerkingtreding van het eerste deel uitgesteld tot 1 januari 2015. Het tweede deel van de wijzigingen treedt in werking op 1 juli 2015.

De voornaamste wijzigingen per 1 januari 2015, 1 juli 2015 en 1 januari 2016 zetten wij kort en beknopt voor u op een rijtje.

Wijzigingen per 1 januari 2015

Proeftijd

Proeftijdbeding in een contract voor de duur van 6 maanden of korter, is ongeldig.

Non-concurrentiebeding
Een non-concurrentiebeding in een contract voor bepaalde tijd is niet meer toegestaan, tenzij in de individuele arbeidsovereenkomst zwaarwegende redenen voor het aangaan van een non-concurrentiebeding concreet zijn genoemd en gemotiveerd.

Loondoorbetaling aan oproepkrachten
Nu kan van de loondoorbetalingsplicht bij CAO onbeperkt worden afgeweken. Na inwerkingtreding per 1 januari 2015 is deze afwijkingsmogelijkheid beperkt en aan strikte voorwaarden verbonden

Aanzegplicht 
In geval van een arbeidsovereenkomst voor de duur van 6 maanden of langer geldt een nieuwe verplichting voor de werkgever: zij moet uiterlijk 1 maand voor het einde van de arbeidsovereenkomst schriftelijk aan de medewerkers mededelen a) of de arbeidsovereenkomst wel of niet wordt verlengd en b) onder welke voorwaarden. Deze verplichting geldt ook voor eventuele opvolgende arbeidsovereenkomsten.

Deze verplichting gaat gelden voor arbeidsovereenkomsten die eindigen vanaf 1 maand na inwerkintreding van de WWZ. Voorbeeld: indien de arbeidsovereenkomst eindigt op 1 februari 2015, dient de werkgever uiterlijk op 1 januari 2015 te voldoen aan zijn aanzegverplichting.

De aanzegverplichting geldt niet indien de einddatum van de arbeidsovereenkomst niet vooraf bekend is (bijvoorbeeld in geval van vervanging tijdens ziekte of indien de overeenkomst is aangegaan voor de duur van een bepaald project).

Wat als de werkgever niet voldoet aan de aanzegverplichting?

In beginsel geldt ook dan het uitgangspunt dat de arbeidsovereenkomst van rechtswege eindigt op de overeengekomen einddatum. Ook stilzwijgende verlenging blijft mogelijk.
Wel is de werkgever aan de medewerker een vergoeding verschuldigd ter hoogte van 1 maandsalaris in het geval de aanzegverplichting niet wordt nagekomen.
Echter, het is aan de medewerker om deze vergoeding ook daadwerkelijk te vorderen.
Informeert de werkgever de medewerker te laat, dan is hij voor iedere dag dat hij te laat is, een dag loon verschuldigd.

Let op: voor uitzendbureaus gelden afwijkende regels.

Wijzigingen per 1 juli 2015

Verplichte ontslagroutes
Werkgever heeft niets meer te kiezen: hij is verplicht de voorgeschreven ontslagroute te volgen. Bedrijfseconomische gronden:

  1. Bedrijfseconomische gronden en bij arbeidsongeschiktheid langer dan 2 jaar: ontslagroute UWV WERKbedrijf;
  2. persoonlijke redenen: ontslagroute kantonrechter.

Let op: het is mogelijk om in de CAO een onafhankelijke, onpartijdige commissie aan te wijzen die in plaats van het UWV bevoegd is om te beslissen over beëindiging van het dienstverband vanwege bedrijfseconomische redenen.

In de CAO kunnen ook regels worden geformuleerd die afwijken van de ontslagvolgorde zoals door het UWV wordt bepaald (afspiegeling).

Transitievergoeding
Ongeacht de ontslagroute is een transitievergoeding verschuldigd.

Nieuwe ketenregeling
Maximaal 3 contracten die in totaal maximaal 2 jaar mogen duren, terwijl ze elkaar binnen 6 maanden moeten opvolgen.

Dus in plaats van na 3 jaar, ontstaat nu na 2 jaar een contract voor onbepaalde tijd.

Nieuwe regels WW

Het kabinet wil de maximale duur van de WW terugbrengen. Ook wil het kabinet de opbouw van WW-rechten aanpassen. De Tweede en Eerste Kamer hebben de plannen goedgekeurd.

Passende arbeid

Na een half jaar WW-uitkering wordt alle arbeid als passend gezien. Dat betekent dat het niveau of salaris van een baan geen belemmering meer mag zijn om die baan te accepteren of daarop te solliciteren.  U moet dan dus veel breder naar werk gaan zoeken. Deze maatregel gaat in per 1 juli 2015.

Inkomensverrekening

Op 1 juli 2015 gaat ook de inkomensverrekening in de WW in. Dat betekent dat u van elke verdiende bruto euro altijd 30% zelf mag houden. Hierdoor loont het altijd om vanuit de WW aan het werk te gaan.

Wijzigingen per januari 2016

Meer nieuwe regels WW

 

Aanpassing duur WW

Vanaf 1 januari 2016 wil het kabinet de duur van de WW-uitkering stapje voor stapje terugbrengen. Dit gebeurt met 1 maand per kwartaal. Vanaf 2019 is de maximale publieke WW-uitkering dan nog maximaal 2 jaar. De hoogte van de WW-uitkering in deze periode is gekoppeld aan het laatstverdiende loon.

Cao-aanvulling

Werkgevers en werknemers kunnen voor een uitkering na deze 2 jaar zelf afspraken maken. Daarmee kan de totale duur van de uitkering (WW + cao-aanvulling) gelijk blijven aan de huidige duur van maximaal 38 maanden.

Aanpassing opbouw WW

Het kabinet wil ook de opbouw van WW-rechten aanpassen. In de eerste 10 jaar van hun loopbaan bouwen werknemers per gewerkt jaar 1 maand WW-recht op. Daarna bouwen zij per gewerkt jaar een halve maand op. WW-rechten die u al heeft opgebouwd voor 1 januari 2016 blijven tellen voor 1 maand.

Overzicht veranderingen WW

Tabel veranderingen WW
Hoe is het? Hoe wordt het?
Duur: maximaal 38 maanden Maximaal 24 maanden + cao-aanvulling
Hoogte: 2 maanden 75% en daarna 70% dagloon Blijft gelijk, dus: 2 maanden 75% en daarna 70% dagloon
Opbouw: 1 jaar arbeidsverleden = 1 maand WW 1e 10 jaar: 1 jaar = 1 maand WW en daarna elk jaar arbeidsverleden = ½ maand WW
Na 1 jaar is alle arbeid passend Na ½ jaar is alle arbeid passend
Urenverrekening en voor kleine groep na 1 jaar inkomensverrekening Inkomensverrekening vanaf 1e WW-dag

 

Het Arbeidsrechtkantoor helpt u graag verder op weg indien u wegwijs wilt worden in het nieuwe ontslagrecht en de daaraan verbonden verplichtingen. Neemt u vrijblijvend contact met ons op voor het bespreken van de mogelijkheden.

Het Arbeidsrechtkantoor verzorgt ook workshops op het gebied van Nieuw Ontslagrecht. Indien u meer over de prijzen en data wilt weten, neemt u ook dan contact met ons op.