10.000 keer bellen onder invloed van een gokverslaving kan de werknemer niet worden verweten

De Amsterdamse kantonrechter heeft op 26 januari 2015 geoordeeld in een zaak waarin de werknemer in 10 dagen tijd ongeveer 10.000 keer met zijn bedrijfstelefoon heeft gegokt. De telefoonkosten zijn daardoor opgelopen tot bijna € 12.000,-.

De werkgever ontslaat de werknemer op staande voet, maar is daar te laat mee. De kantonrechter oordeelt daarom dat het gegeven ontslag niet rechtsgeldig is. Daarnaast oordeelt de rechter dat het gedrag van de werknemer hem niet kan worden verweten omdat hij dit deed onder invloed van zijn verslaving. Dat de werknemer maar liefst 10.000 keer heeft gebeld in 10 dagen tijd vindt de kantonrechter ongelofelijk. Een dergelijk aantal wijst volgens hem zonder meer in de richting van dwang.

Deze uitspraak vindt u hier

Niet te lang wachten met ontslag op staande voet

Een van de voorwaarden voor een geldig ontslag op staande voet is dat het ontslag ‘onverwijld’ moet worden gegeven. Dat betekent dat de werkgever het ontslag direct moet geven als hem duidelijk is wat er is gebeurd. In deze zaak wist de werkgever al in november dat de werknemer 10.000 keer had gegokt met de mobiele telefoon van de baas. Pas in januari heeft de werkgever de werknemer op staande voet ontslagen. Dat is niet onverwijld en alleen daarom al houdt het gegeven ontslag op staande voet geen stand.

Een werkgever mag wel enige tijd gebruiken om onderzoek te doen of intern te overleggen, maar dat mag enkele dagen duren en niet enkele weken of – zoals in deze zaak – enkele maanden.

Verslaafde werknemers

Een werknemer die onder invloed van een verslaving dingen doet die niet door de beugel kunnen, kan dat vaak niet worden verweten. Een verslaving wordt vaak gezien als ziekte en een werknemer kan vanwege zijn ziekte niet worden ontslagen.

Voor persoonlijk en deskundig advies over ontslag op staande voet kunt u uiteraard bij ons terecht.