Vanaf morgen zijn werkgevers op grond van de wet een transitievergoeding aan werknemers verschuldigd als hun dienstverband – mits die twee jaar of langer heeft geduurd – eindigt of niet wordt voortgezet op initiatief van de werkgever.

Lopende afspraken beëindigingsvergoeding

Nu kan het zo zijn dat een werkgever is gebonden aan afspraken die vóór 1 juli 2015 zijn gemaakt over vergoedingen of voorzieningen waarop de werknemer recht heeft wegens het beëindigen van de arbeidsovereenkomst. Onder ‘vergoedingen’ valt bijvoorbeeld een ontslagvergoeding, maar ook voorzieningen in natura zijn (bijvoorbeeld afspraken over om- of bijscholing, een outplacementtraject, het bieden van de gelegenheid om onder werktijd ander werk te zoeken of een wachtgeldregeling).

Moeten beide betaald worden?

Nee, dat hoeft in principe niet. Partijen hebben bij het aangaan van deze lopende afspraken meestal (nog) geen rekening kunnen houden met het wettelijk recht op een transitievergoeding per 1 juli 2015. Om te voorkomen dat de werkgever de werknemer zowel een transitievergoeding moet betalen als vergoedingen of voorzieningen moet bieden op grond van lopende afspraken, is geregeld onder welke voorwaarden in deze situatie de transitievergoeding verschuldigd is en wanneer niet.

Lopende individuele afspraken of afspraken met de or

Bij lopende individuele afspraken (bijvoorbeeld in de arbeidsovereenkomst) of afspraken die met de ondernemingsraad zijn gemaakt (bijvoorbeeld een sociaal plan), geldt een keuzemodel; de werknemer kan kiezen voor ofwel de lopende afspraken ofwel zijn transitievergoeding. Het is niet van belang of een werknemer aan een dergelijk sociaal plan gebonden is, maar of hij hier rechten aan kan ontlenen.

Informatieplicht werkgever

De werknemer heeft bepaalde informatie nodig voordat hij een weloverwogen keuze kan maken tussen ofwel zijn transitievergoeding ofwel de vergoedingen of voorzieningen op grond van overige lopende afspraken. Daarom moet de werkgever de werknemer informeren over:

  • de consequenties van zijn keuze (als de werknemer geen afstand doet van de rechten die hij heeft op vergoedingen of voorzieningen op grond van overige lopende afspraken, vervalt zijn recht op transitievergoeding);
  • binnen welke termijn de werknemer afstand moet doen;
  • hoe hoog de transitievergoeding is waar de werknemer recht op heeft;
  • op welke vergoedingen en voorzieningen de desbetreffende werknemer recht heeft op grond van de overige lopende afspraken.

Recht op beide totdat werkgever informatie verstrekt

Zolang de werkgever geen informatie aan de werknemer verstrekt behoudt de werknemer recht op zowel de transitievergoeding als op vergoedingen en voorzieningen op grond van lopende individuele afspraken.

Schriftelijk afstand doen door werknemer

De werknemer dient uiterlijk vier weken na de informatieverstrekking door de werkgever zijn keuze te maken. Als hij zijn transitievergoeding verkiest boven zijn aanspraken op grond van overige lopende afspraken, dan moet hij binnen vier weken schriftelijk afstand van de individuele afsprake, doet hij dat niet, dan vervalt zijn recht op transitievergoeding.

Lopende collectieve afspraken (cao of sociaal plan met vakbonden)

Uitgangspunt is dat de transitievergoeding niet verschuldigd is als de werknemer recht heeft op vergoedingen of voorzieningen op grond van een cao of sociaal plan.

Als werknemers zowel aanspraak hebben op vergoedingen en voorzieningen uit een cao als uit een sociaal plan, dan gaan  lopende collectieve afspraken met verenigingen van werknemers (ook als die niet algemeen verbindend zijn verklaard) dus voor op de transitievergoeding.

Werknemers met een tijdelijk contract

Werknemers met een overeenkomst voor bepaalde tijd hebben vaak geen recht op een vergoeding of voorziening op grond van lopende collectieve afspraken met verenigingen van werknemers. In dat geval heeft de werknemer wel recht op de transitievergoeding.

Meer informatie hierover vindt u hier.

Voor persoonlijk en deskundig advies over het nieuwe ontslagrecht en over het recht van werknemers op een transitievergoeding, kunt u uiteraard bij ons terecht.