Als de lente is begonnen, dan staan de feestdagen ook weer voor de deur; Goede Vrijdag, 2e Paasdag, Koningsdag, Bevrijdingsdag, Hemelvaart, 2e Pinksterdag, . Voor uw werknemers een feest om heerlijk te genieten van al die vrije tijd in het lentezonnetje, maar voor werkgevers helemaal geen feest als de bedrijfsvoering daardoor in de knel raakt.

Wat u misschien niet wist

In de wet staat niet dat een werkgever zijn werknemers (betaald) vrijaf moet geven op dit soort feestdagen.
Veel cao’s kennen wel bepalingen waarin werkgevers worden verplicht om hun werknemers op bepaalde feestdagen vrijaf te geven. Andere bedrijven zullen wellicht in hun arbeidsvoorwaardenreglement of in hun arbeidsovereenkomsten afspraken hebben gemaakt met hun werknemers. Als een bedrijf zijn medewerkers al jaren vrijaf geeft op bepaalde feestdagen, dan zullen de medewerkers daarop ook mogen rekenen.
Maar is dit alles niet het geval, dan is de werkgever dus niet verplicht om zijn werknemers een (betaalde) vrije dag te geven als sprake is van een feestdag.

Toeslag bij werken op een feestdag

Hetgeen geldt voor het al dan niet moeten geven van een betaalde vrije dag op een feestdag, geldt ook voor het al dan niet moeten betalen van een toeslag bij het werken op een feestdag. In een toepasselijke cao kan de werkgever daartoe worden verplicht, hij kan dit met zijn werknemers hebben afgesproken (bijvoorbeeld in een arbeidsvoorwaardenreglement of in een arbeidsovereenkomst), of hij kan dit jarenlang hebben gedaan, waardoor zijn medewerkers er op mogen rekenen dat ook dit jaar een toeslag wordt betaald, maar als dat allemaal niet het geval is, dan is de werkgever niet verplicht om toeslagen te betalen bij het werken op een feestdag.

Compenseren parttimers?

Een werkgever zal er wel op moeten letten dat hij – àls hij zijn werknemers (betaald) vrij geeft op feestdagen – parttimers niet anders mag behandelen dan fulltimers. In 2011 heeft de Commissie Gelijke behandeling (dat nu valt onder het College voor de rechten van de mens) geoordeeld dat sprake was van verboden onderscheid omdat een parttimer relatief minder vrije feestdagen per jaar had dan zijn fulltime collega’s.

 

Voor meer informatie en persoonlijk advies over feestdagen, vakantiedagen en verlof, kunt u uiteraard bij ons terecht.