Als een werkgever het dienstverband met een werknemer wil opzeggen, dan moet hij daar een redelijke grond voor hebben. Bovendien moet hij geprobeerd hebben om de werknemer binnen redelijke termijn te herplaatsen in een andere passende functie. Als herplaatsing alleen mogelijk is met behulp van scholing, dan wordt van de werkgever verwacht dat hij die scholing regelt.

Niet in de rede

Deze herplaatsingsplicht geldt niet als herplaatsing niet in de rede ligt. Dat is bijvoorbeeld het geval als de reden van het ontslag is dat de werknemer verwijtbaar heeft gehandeld of heeft nagelaten.

Redelijke termijn

In de wet staat dat de werkgever moet proberen om de werknemer ‘binnen redelijke termijn’ te herplaatsen. Wat houdt dat concreet in? De redelijke termijn die voor herplaatsing geldt is gelijk aan de wettelijke opzegtermijn die de werkgever in acht moet nemen als hij het dienstverband van de werknemer opzegt. Die termijn is afhankelijk van de lengte van het dienstverband:

  • minder dan vijf dienstjaren: één maand
  • van 5 tot 10 dienstjaren: twee maanden
  • van 10 tot 15 dienstjaren: drie maanden
  • 15 of meer dienstjaren: vier maanden

Verlengde termijn

Voor een werknemer met een arbeidshandicap geldt een verlengde redelijke termijn voor herplaatsing; een termijn van 26 weken.

Passende functie

In de wet staat ook dat de werkgever zich moet inspannen om de werknemer te herplaatsen in een ‘passende functie’. Wat houdt dat in? Een functie wordt passend geacht als deze aansluit bij de opleiding, ervaring en capaciteiten van de werknemer.

Beschikbaar

Wanneer is sprake van ‘beschikbaarheid’ van een passende functie? Een passende functie is beschikbaar is als:

  • sprake is van een vacature;
  • binnen ‘redelijke termijn’ een vacature wordt verwacht;
  • een ingeleende medewerker (payrollwerknemers uitgezonderd) in de passende functie werkzaam is;
  • een (payroll)werknemer met een tijdelijk contract dat binnen ‘redelijke termijn’ afloopt in de passende functie werkzaam is.

Als de ingeleende medewerkers en/of werknemers met een tijdelijk contract werkzaamheden van tijdelijke aard verrichten voor maximaal 26 weken, dan gelden die werkzaamheden niet als ‘passend’.

Geen herplaatsingsplicht

De werkgever heeft geen herplaatsingsplicht voor werknemers die een geestelijk ambt bekleden. Ook bij een ontslag tijdens de proeftijd en bij ontslag vanwege het bereiken (of bereikt hebben) van de pensioengerechtigde leeftijd geldt geen herplaatsingsverplichting, tenzij het dienstverband pas na de pensioenleeftijd is aangegaan.

Voor persoonlijk en deskundig advies over het (nieuwe) ontslagrecht in het algemeen en over uw herplaatsingsverplichtingen in het bijzonder, kunt u uiteraard bij ons terecht.