Sinds afgelopen donderdag heeft Nederland er een nieuw woord bij: knutselcontract. De Volkskrant heeft het woord geïntroduceerd (zie: Universiteit ontduikt flexwet met knutselcontracten) en andere media hebben het overgenomen. Zoekt u het woord op Google op, dan vindt u ‘ongeveer 14.000 resultaten.

Hoewel het woord en de betekenis ervan niet helemaal nieuw is, was het wel reden voor Van Dale om ‘Knutselcontract’ het ‘woord van de dag’ te maken.

Wat is een ‘knutselcontract’?

Het knutselcontract is een uitvinding van werkgevers – vooral van universiteiten – die hiermee de aangescherpte regels over flexibel werken en de afspraken in de cao willen omzeilen. Zij bieden werknemers een vast contract met een klein aantal uren, bijvoorbeeld voor 1 dag per week. Voor de rest van de werkdagen krijgen de werknemers een flexibel contract die – althans dat is de bedoeling – niet valt onder de ketenregeling. De universiteiten denken met deze constructie bovendien de cao te omzeilen; in de cao is afgesproken dat het aantal flexibele contracten wordt teruggebracht en het aantal vaste contracten wordt vergroot. Deze knutselcontracten tellen mee als ‘vast contract’ maar zijn in feite flexibele contracten.

Kamervragen

Afgelopen vrijdag heeft een aantal PvdA-kamerleden kamervragen aan de ministers van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gesteld over deze knutselcontracten (zie: hier).

Is het een goed idee?

Is het een goed idee om werknemers dit soort knutselcontracten aan te bieden? Dat zal de praktijk moeten uitwijzen. Het gebruik van knutselcontracten is echter zeker niet zonder risico. Of hiermee de ketenregeling inderdaad omzeild kan worden hangt af van de vraag of de uitbreiding van de uren met een tijdelijke contract moet worden gezien als nieuwe arbeidsovereenkomst of niet. Rechters hebben hierover in het verleden niet eenduidig over geoordeeld.
Als echter zonneklaar is dat een werkgever deze constructie heeft gebruikt met als enkel doel het omzeilen van de ketenregeling, dan zullen niet veel rechters hem gelijk geven in zijn stelling dat de ketenregeling niet van toepassing zou zijn op de flexibele uitbreiding van het kleine vaste contract.

Voor persoonlijk en deskundig advies over de (flexibele) invulling van uw personeelsbezetting, kunt u uiteraard bij ons terecht.