Met de invoering van de Wet Werk en Zekerheid is het werken met tijdelijke arbeidskrachten minder vrijblijvend geworden. Tijdelijke werknemers hebben eerder recht op een vast dienstverband, een concurrentiebeding overeenkomen met tijdelijke werknemers is lastiger geworden en door invoering van de transitievergoeding moet – na een arbeidsduur van 2 jaar – ook aan tijdelijke arbeidskrachten een ontslagvergoeding worden betaald als het dienstverband op initiatief van de werkgever wordt beëindigd of niet wordt voortgezet.

Uitzendkrachten

Voor werkgevers die vooral op zoek zijn naar flexibiliteit, kan het inhuren van uitzendkrachten een optie zijn. Weliswaar zullen de kosten van het inhuren van uitzendkrachten hoger zijn dan het inhuren van tijdelijk personeel, maar dat kan soms opwegen tegen de (financiële) nadelen van het aangaan van arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd.

Het uitzendbeding

Als een uitzendkracht in Fase 1 en 2 van de NBBU-cao of Fase A van de ABU-cao zit, dan kan het uitzendbureau een uitzendbeding met de uitzendkracht overeen komen. Een uitzendbeding houdt in dat de uitzendovereenkomst tussen het uitzendbureau en de uitzendkracht eindigt als de inlener stopt met inlenen. Wordt de uitzendkracht ziek, dan eindigt de uitzendovereenkomst ook (op grond van de ABU-, de NBBU en andere uitzend-cao’s).

De wet

In de wet staat dat een uitzendbeding voor maximaal 26 weken overeen gekomen mag worden. In de wet staat echter ook dat die periode bij cao tot maximaal 78 weken mag worden verlengd.

De ABU-cao

In de ABU-cao is van de mogelijkheid om de maximale periode van een uitzendbeding te verlengen tot 78 weken gebruik gemaakt.

NBBU-cao

Tot 1 juli 2015 mocht de maximale duur van het uitzendbeding bij cao onbeperkt worden verlengd. In de NBBU-cao is een maximale duur van 130 weken opgenomen. Het overgangsrecht van de Wet Werk en Zekerheid bepaalt dat cao’s die vóór 1 juli 2015 zijn ingegaan en nadien zijn blijven doorlopen, hun geldigheid gedurende de resterende looptijd van de cao – maar tot uiterlijk 1 juli 2016 – blijven behouden. De NBBU-cao valt onder die regeling. In uitzendovereenkomsten die vallen onder de NBBU-cao mag dus nog steeds een uitzendbeding met een maximale duur van 130 weken opgenomen worden.

Voor persoonlijk en deskundig advies over flexibele arbeid in het algemeen en over uitzendovereenkomsten in het bijzonder, kunt u uiteraard bij ons terecht.