De kantonrechter Amsterdam heeft gisteren geoordeeld dat V&D niet mag snijden in het salaris en de vakantiedagen van FNV – en CNV leden (deze vakbonden waren de eisers in deze procedure). De kantonrechter vindt de door V&D opgelegde eenzijdige loonsverlaging niet terecht.

Voorstel V&D

Na eerdere andere aangekondigde maatregelen heeft V&D bekend gemaakt dat zij de arbeidsvoorwaarden van de werknemers als volgt wil wijzigen;

  • per 1 februari 2015 geldt een salarisvermindering van 3% voor alle werknemers
  • per 1 februari 2016 geldt een salarisvermindering van 2,8% voor alle werknemers
  • voor het winkelpersoneel dat daarna nog boven het niveau van de V&D (HP) Arbeidsvoorwaardenregeling 2014 zit, volgt zowel in 2017 als in 2018 jaarlijks een verlaging van maximaal 2,1%
  • per 1 februari 2015 worden de reeds toegekende seniorendagen bevroren; er komt vanaf deze datum geen nieuwe instroom bij
  • per 1 februari 2015 wordt er per jaar 1 vakantiedag minder toegekend, 24 in plaats van 25
  • per 1 augustus 2015 verdwijnt de toeslag op de winkelopenstelling voor de werknemers in de winkels
  • per 1 februari 2015 wordt voor werknemers in schaal A de zondagtoeslag verhoogd van 60% naar 100%
  • de werknemers zullen in geval van winstgevendheid van V&D in de toekomst daarin meedelen door middel van een variabele beloningsregeling.

Oordeel kantonrechter

De Amsterdamse kantonrechter heeft in kort geding geoordeeld dat V&D geen eenzijdig wijzigingsbeding met haar werknemers is overeengekomen op grond waarvan ze deze wijziging mag doorvoeren.

Dan blijft de vraag over of de werknemers van V&D de voorgestelde wijzigingen op grond van goed werknemerschap zouden moeten accepteren.

De kantonrechter vindt van niet, voornamelijk omdat hij de voorgestelde wijzigingen niet redelijk vindt.

De kantonrechter heeft de vakbonden en de werknemers nog wel in overweging gegeven om akkoord te gaan met enige vorm van neerwaartse aanpassing van arbeidsvoorwaarden, zeker als dat de bestaanszekerheid van het bedrijf – en daarmee  de werkgelegenheid ten goede komt.

Deze uitspraak vindt u: hier
Ons eerdere blog over V&D vindt u: hier

Wijziging van arbeidsvoorwaarden (zonder eenzijdig wijzigingsbeding)

In principe kunnen arbeidsvoorwaarden die tussen de werkgever en de werknemer gelden alleen in onderling overleg worden gewijzigd. In sommige gevallen wordt echter van de werkgever – als ‘goed werknemer’ – verlangd dat hij met een voorgestelde wijziging van zijn arbeidsvoorwaarden instemt. De Hoge Raad heeft hiervoor drie criteria gegeven:

  1. de aard van de gewijzigde omstandigheden die tot het voorstel aanleiding hebben gegeven;
  2. de aard en ingrijpendheid van het gedane voorstel, alsmede – naast het belang van de werkgever en de door hem gedreven onderneming –
  3. de positie van de betrokken werknemer aan wie het voorstel wordt gedaan en diens belang bij het ongewijzigd blijven van de arbeidsvoorwaarden.

In deze zaak is de kantonrechter bij het tweede criterium afgehaakt; hij vond het voorstel dat V&D heeft gedaan aan haar werknemers te ingrijpend (minder salaris en meer werken) in vergelijking tot het belang van de werkgever (wiens moederbedrijf een vermogen heeft van circa 9 miljard).

Voor persoonlijk en deskundig advies over het wijzigen van arbeidsvoorwaarden kunt u uiteraard bij ons terecht.