De ene na de andere nieuwssite brengt het bericht dat het Europees Hof van de Rechten van de Mens vindt dat werkgevers de privéberichten van werknemers mogen lezen. Maar is dat wel wat het Hof bedoelt te zeggen met zijn uitspraak?

Waar ging het om?

De zaak speelde in Roemenië. Een werkgever had zijn werknemer ontslagen omdat hij tijdens werktijd privéberichten stuurde via Yahoo Messenger. De werknemer vond dat zijn werkgever zijn privacy had geschonden door zijn privéberichten door te nemen. Toen hij in eigen land geen voet aan de grond kreeg om zijn ontslag ongedaan te maken, ging hij naar het Europese Hof.

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) is een orgaan van de Raad van Europa. Hier kunnen individuen, groepen, organisaties en landen een klacht indienen tegen een lidstaat, door een beroep te doen op het Europees Verdrag tot Bescherming van de Rechten van de Mens (EVRM). De uitspraken van het Hof zijn definitief (er is geen hoger beroep mogelijk) en bindend voor de betrokken staten. Verzoekschriften kunnen bijvoorbeeld betrekking hebben op kwesties als opsluiting van psychiatrische patiënten, rechten van gevangenen, het afluisteren van telefoongesprekken, homo-rechten, persvrijheid, lijfstraffen, voogdij over kinderen, gezinshereniging en uitzettingskwesties.

Tegen een lidstaat

De klachten die bij het EHRM kunnen worden ingediend moeten dus zijn gericht tegen een lidstaat. Deze Roemeense werknemer kon dus alleen van het EHRM vragen om te oordelen dat Roemeense overheid onvoldoende doet om de privacy van deze Roemeense werknemer te beschermen tegen inbreuk door zijn werkgever.

Het EHRM

Het EHRM heeft geoordeeld dat Roemenië genoeg heeft gedaan om de privacy van deze werknemer in dit concrete geval tegen inbreuk door zijn werkgever te beschermen. Enerzijds omdat de werknemer zijn zaak uitgebreid bij de rechter heeft kunnen bepleiten, anderzijds omdat de werkgever in de veronderstelling leefde dat alleen zakelijk met de Yahoo Messenger van het  bedrijf werd gecommuniceerd en dus bij toeval op de privéberichten is gestuit. Ook het feit dat het oordeel van de rechters niet was gebaseerde op de inhoud van de privéberichten, maar op het sturen van privéberichten tijdens het werk, was voor het EHRM reden om te oordelen dat Roemenië genoeg waarborgen had geboden.

Deze uitspraak vindt u hier

Mogen werkgevers de privéberichten van werknemers lezen?

Dat mag zeker niet zomaar! Het is in principe niet toegestaan om e-mails van werknemers te controleren, ook als ze verstuurd zijn vanaf de werkplek, tenzij:

  • de werknemer van de mogelijkheid van controle op de hoogte is gesteld, bijvoorbeeld via een e-mailprotocol of reglement;
  • er een gerechtvaardigd doel is voor inzage;
  • inzage proportioneel is.

Als er geen reglement is, worden strengere voorwaarden gesteld aan de eerste twee eisen.

Voor persoonlijk en deskundig advies over het lezen van e-mails van uw werknemers en het opstellen van een e-mail protocol of –reglement, kunt u uiteraard bij ons terecht.