Indien u werknemer bent, komt u dikwijls met arbeidsrechtelijke vraagstukken in aanraking. Meestal komt u samen met uw werkgever tot een oplossing over deze vragen. Soms is dat echter lastig. Stel uw werkgever weigert bijvoorbeeld CAO loonverhogingen door te voeren. Of zij wil eenzijdig de arbeidsovereenkomst wijzigen. Of nog vervelender: uw werkgever wil de arbeidsovereenkomst beëindigen. Is er wel een gedegen ontslagdossier opgebouwd? Of er is een reorganisatie gaande en uw wilt weten of de juiste waarborgen in acht zijn genomen. Is het mogelijk om op grond van wederzijds goedvinden uit elkaar te gaan? Of u wilt bijvoorbeeld de hoogte van een beëindigingsvergoeding weten. Voor vele werknemers zijn wij een deskundig en vertrouwd aanspreekpunt als het gaat om ontslag of andere arbeidsrechtelijke vraagstukken.

Adviespraktijk

HetArbeidsrechtkantoor adviseert u helder en duidelijk over uw positie, de te nemen stappen en de benodigde overeenkomsten of regelingen. Vaak kunnen een heleboel kosten bespaard blijven indien u tijdig weet of u een goede zaak hebt. Of hoe u deze kunt versterken. Uw rechtspositie inzichtelijk hebben is dus van groot belang. Omdat ontzettend veel zaken in het arbeidsrecht worden beslecht met een regeling in onderling overleg, wilt u uiteraard weten welke zaken relevant zijn bij de onderhandelingen over zo’n minnelijke regeling. U moet bij ontslag bijvoorbeeld weten wat er in ieder geval in een vaststellingsovereenkomst opgenomen moet worden en wat u beter niet kunt doen.
HetArbeidsrechtkantoor adviseert dagelijks over deze vragen, ook achter de schermen. Wij zorgen dat u niets over het hoofd ziet. Indien u liever hebt dat het stokje van u wordt overgenomen om tot een goede oplossing van uw geschil te komen, treedt hetArbeidsrechtkantoor graag voor u in contact met de wederpartij. U hoeft de onderhandelingen dan zelf niet te doen, maar wordt dit namens u gedaan om kostbare en slepende procedures in de rechtszaal te vermijden. Dit verdient altijd de voorkeur.

Procespraktijk

Een minnelijke regeling verdient de voorkeur. Toch kan een procedure niet altijd voorkomen worden. Wij bespreken dan graag met u wat onze inschatting is van uw kansen en risico’s. HetArbeidsrechtkantoor kan u in verschillende procedures deskundig bijstaan en praktische handvaten geven om uw geschil binnen een redelijke tijd zo goed mogelijk tot een einde te brengen.
HetArbeidsrechtkantoor procedeert zowel bij het UWV WERKbedrijf als bij de kantonrechter. Naast procedures over individueel of collectief ontslag, staan wij ook regelmatig partijen bij in een kort geding over wedertewerkstelling, een loonvordering of de toepasselijkheid van een concurrentiebeding.