hetArbeidsrechtkantoor adviseert werknemers en staat werknemers bij in alle gevallen waarop het arbeidsrecht van toepassing is.

Ontslag: Als je werkt, krijg je er een keer mee te maken in je leven. Of je nou zelf ontslag neemt of dat je ontslag krijgt, vroeg of laat gebeurt het. Lees er hier alles over.

Ontslag nemen doe je zelf. Bijvoorbeeld omdat je een nieuwe baan hebt of omdat je (tijdelijk) wilt stoppen met werken. Als je zelf besluit weg te gaan, gelden er andere regels dan dat je wordt ontslagen. De wet voorziet in al deze regels in de nieuwe Wet Werk en Zekerheid die in 2015 van kracht is geworden.

Ontslag krijgen is ook mogelijk. Als je ontslagen wordt, kan dat zijn doordat het slecht gaat met het bedrijf waarvoor je werkt (bedrijfseconomische omstandigheden), doordat je een overtreding hebt begaan of doordat je niet naar behoren functioneert volgens jouw werkgever. De regels die gelden als je ontslag krijgt, zijn ook vastgelegd in de wet. Je kunt dus niet zomaar ontslagen worden.

Wetgeving en ontslag

Er zijn veel dingen vastgelegd in de wet, zoals zwangerschap, het afspiegelingsbeginsel, het regelen van een vaststellingsovereenkomst, het wel of niet krijgen van een transitievergoeding of ander soort vergoeding, of je terecht bent ontslagen en of het ontslag op staande voet wel mocht volgens de wet. Het is maar goed ook dat al deze regels zijn vastgelegd in de wet, anders zou iedereen er zomaar zelf maar op los kunnen besluiten, wat vaak in het nadeel van een werknemer zou uitpakken. Want weet jij hoe het zit als je met pensioen gaat, waar je op moet letten bij een concurrentiebeding of hoe een vaststellingsovereenkomst dient te zijn opgebouwd?

UWV

Als je buiten jouw keus om wordt ontslagen of als je zelf besluit weg te gaan bij je werkgever, dan is dat van invloed op je ww. Het kan heel prettig zijn om snel weer aan het werk te gaan na een vervelend vertrek of omdat je zelf hebt besloten weg te gaan. Solliciteren is in dat geval de eerste stap naar je nieuwe baan en solliciteertips kunnen goed helpen. Hoe dan ook: een ontslag om welke reden dan ook kan ingrijpende gevolgen hebben. Zorg dat je jezelf goed informeert over de do’s en don’ts. Heb je toch juridische hulp nodig? Wij staan voor je klaar.