Warning: preg_match() expects parameter 2 to be string, array given in /home/arbeidsrech2/domains/hetarbeidsrechtkantoor.nl/public_html/wp-includes/class-wp-block-parser.php on line 418

Warning: strlen() expects parameter 1 to be string, array given in /home/arbeidsrech2/domains/hetarbeidsrechtkantoor.nl/public_html/wp-includes/class-wp-block-parser.php on line 489

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/arbeidsrech2/domains/hetarbeidsrechtkantoor.nl/public_html/wp-content/themes/maya/inc/theme-functions.php on line 2086
  • Home
  • Arbeidsrecht
    • Alles over ontslag
    • Transitievergoeding berekenen
  • Over ons
    • Tarieven
  • Workshops
  • Blog
  • Contact
  • Home
  • Arbeidsrecht
    • Alles over ontslag
    • Transitievergoeding berekenen
  • Over ons
    • Tarieven
  • Workshops
  • Blog
  • Contact
De loonsanctie

Wat is het en hoe kom je er vanaf!

Welke type loonsancties zijn er?
Er zijn twee type: de administratieve en de inhoudelijke sanctie.

Het UWV legt een administratieve loonsanctie op als een werkgever onvoldoende informatie aan het UWV stuurt. Het UWV heeft behoefte aan informatie om te beoordelen of de werkgever voldoende heeft gedaan aan de re-integratie. Als een administratieve loonsanctie wordt opgelegd, krijgt u als werkgever 3 maanden de tijd om de ontbrekende stukken alsnog in te sturen, zodat het UWV een volwaardige beoordeling kan maken.

Het UWV legt een inhoudelijke loonsanctie op als blijkt dat u als werkgever onvoldoende re-integratie-inspanningen hebt verricht. Bekorten van deze sanctie is alleen maar mogelijk wanneer de tekortkomingen alsnog worden hersteld.
Wat zijn de meest voorkomende loonsancties?
# Passieve opstelling van werkgever, waardoor kansen worden gemist

Denk hierbij aan een werkgever die het toelaat dat een werknemer de re-integratie frustreert of traineert zonder geldige reden. Werkgever had een loonstop moeten toepassen.

# De bedrijfsarts is niet of veel te laat in het ziektetraject ingezet

Een werkgever vond het niet nodig om een bedrijfsarts in te schakelen in de eerste weken. Als er sprake is van psychische problematiek is de geldende termijn voor een consult bij de bedrijfsarts slechts 2 weken! Stilzitten in deze situatie kan een werkgever dus duur komen te staan.
# Werkgever heeft een re-integratie blokkerend advies opgevolgd

U leest het goed! U volgt het advies van uw bedrijfsarts op en wordt hier later op afgerekend. Als een bedrijfsarts oordeelt dat er op dat moment geen re-integratiemogelijkheden zijn, moet u goed opletten. Als dit te lang duurt is het verstandig om een deskundigenoordeel bij het UWV aan te vragen. U laat het UWV dan oordelen of u voldoende doet aan de re-integratie.

# Tweede spoor te laat of niet adequaat ingezet

Het tweede spoortraject moet binnen 6 weken na de Eerstejaarsevaluatie (= in de 52e verzuimweek) worden gestart. Re-integratieactiviteiten in het tweede Spoor kunnen na de Eerstejaarsevaluatie alleen achterwege blijven als er binnen drie maanden een concreet perspectief is op structurele werkhervatting binnen de eigen organisatie in eigen, aangepast of ander passend werk dat zo goed mogelijk aansluit bij de functionele mogelijkheden.

# De werkzaamheden sluiten onvoldoende aan bij de mogelijkheden

Werknemer solliciteert bijvoorbeeld op verkeerde niet-passende functies of functies die te veel op het eigen werk lijken.

Alle loonsancties zijn te voorkomen als er op tijd voldoende aandacht voor is. Als u meer wilt weten over de wijze waarop het UWV haar oordeel vormt, kunt u de werkwijzer poortwachter bestuderen.


E-Book Loonsanctie: wat is het en hoe komt u er van af!
In het e-book van HetArbeidsrechtkantoor wordt verder ingegaan op de loonsanctie. Hierin zijn vragen behandeld als: Wat zijn de meest voorkomende loonsancties? Hoe wordt beoordeeld of een loonsanctie wordt opgelegd? Hoe lang duurt een loonsanctie? Wanneer mag het UWV géén loonsanctie opleggen?

Wilt u het e-book loonsanctie toegestuurd krijgen of een vraag aan ons voorleggen? Vul dan onderstaand formulier in!

"Mijn werknemer werkte niet mee aan haar re-intergratieverplichtingen. Doordat het Arbeidsrechtkantoor succesvolle maatregelen nam richting werknemer en gepaste stappen richting het UWV zette, werd de re-intergratie hervat en kreeg ik bovendien geen loonsanctie opgelegd door het UWV. "

Laatste blogartikelen
Read More
7 juli 2017
Opvolgend werkgeverschap
hetArbeidsrechtkantoor / Alle onderwerpen
De kantonrechter Arnhem bepaalde dat de doorstarter van een failliet bedrijf die werknemers van dat...
Verstoorde arbeidsverhouding
hetArbeidsrechtkantoor / Alle onderwerpen
Als een werkgever het dienstverband van een werknemer wil beëindigen, dan moet hij daar een...
Read More
5 mei 2017
Read More
4 april 2017
De Verklaring Omtrent het Gedrag...
hetArbeidsrechtkantoor / Alle onderwerpen
Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is een verklaring waaruit blijkt dat het gedrag in...
Aanzeggen bij voortzetting van een...
hetArbeidsrechtkantoor / Alle onderwerpen
In de praktijk blijken nog veel werkgevers zich er niet van bewust dat zij ook...
Read More
17 maart 2017
Deze website is samen met WinnWinn communicatie gemaakt | © 2015 hetArbeidsrechtkantoor | Disclaimer en Privacy Statement
We gebruiken cookies om er zeker van te zijn dat je onze website zo goed mogelijk beleeft. Als je deze website blijft gebruiken gaan we ervan uit dat je dat goed vindt.Ok