Hoe zit dat met de vakantiedagen?

Hoofdregel is dat vakantiedagen worden opgebouwd over de periode waarover de werknemer aanspraak heeft op loon. Als een zieke werknemer recht heeft op loon, dan heeft hij ook recht op vakantiedagenopbouw.

Voor 1 januari 2012

Voor 1 januari 2012 hadden zieke werknemers slechts recht op vakantiedagenopbouw gedurende de laatste zes maanden van hun ziekte. Daar stond tegenover dat zij – als ze ziek waren en op vakantie gingen – meestal ook geen vakantiedagen hoefden in te leveren.

Sinds 1 januari 2012

Sinds 2012 bouwt een zieke werknemer dus over de gehele periode waarover hij recht heeft op loon (meestal is dat gedurende de eerste twee jaar van de ziekte) vakantiedagen op. Hier staat tegenover dat zieke werknemers die op vakantie gaan, ook vakantiedagen opmaken.

Stimuleren

Het is de bedoeling dat veel meer nadruk wordt gelegd op de mogelijkheid om ook tijdens ziekte op vakantie te gaan/vakantie te genieten. Van de werkgever wordt daarom zelfs verwacht dat hij een re-integrerende werknemer bij aanvang van de re-integratie expliciet wijst op de mogelijkheid (en wenselijkheid!) om vakantie op te nemen. Dit dient ook te worden opgenomen in het re-integratieplan.

Hoeveel vakantie-uren moeten afgeschreven worden?

Nu zieke werknemers recht hebben op een volledige vakantie-uren opbouw, mag een werkgever gedurende de vakantie van een zieke werknemer ook het volledige aantal vakantie-uren afschrijven. Dat geldt ook bij gedeeltelijk zieke werknemers.

Een voorbeeld

Sandra werkt normaal gesproken 3 dagen per week, 7,5 uren per dag. In 2013 is zij ziek geworden. Sinds juli 2014 heeft zij gedeeltelijk – voor twee dagen per week – haar werkzaamheden hervat. Zij neemt volgende week vrij. In dit geval mag voor volgende week 22,5 uren van het vakantietegoed van Sandra worden afgetrokken, ook hoeft ze volgende week feitelijk slechts 15 uur te werken.

 

Voor persoonlijk en deskundig advies over verzuimbeleid en zieke werknemers kunt u uiteraard bij ons terecht.