Zwanger en ontslag
Wil je meer weten over jouw arbeidsrechtelijke positie als je zwanger bent? Er komt, als je zwanger bent, een hoop op je af. Om alle aandacht aan je zwangerschap te kunnen geven, hebben wij voor jou op een rijtje gezet hoe het zit met zwanger en ontslag. Hoef jij dat niet meer te doen.
Ben je zwanger en wil jouw werkgever jou ontslaan?
Wees gerust, want dat kan niet. Je werkgever mag je ook niet ontslaan als deze denkt of vermoedt dat je zwanger wil worden en dus een zwangerschapswens hebt. Alleen een tijdelijke arbeidsovereenkomst die afloopt tijdens een zwangerschap, kan wel ‘gewoon’ eindigen. Als de reden van het niet verlengen van een contract ligt in de zwangerschap, dan is dat discriminatie.
Ook wanneer je al bevallen bent mag je niet zomaar worden ontslagen. Dit opzegverbod geldt zelfs tot zes weken na je bevallingsverlof. Het verbod om te ontslaan wordt nog verder opgerekt als je langdurig arbeidsongeschikt bent als gevolg van je zwangerschap. En natuurlijk heb je recht op zwangerschapsverlof.
Zwanger en ontslag mag in enkele gevallen wél
Alléén als het bedrijf zou sluiten of als jouw afdeling wordt gesloten, mag je werkgever jou wel ontslaan. Dit geldt natuurlijk ook als je op staande voet wordt ontslagen omdat je je hebt misdragen. De werkgever staat dan in zijn recht om jou te ontslaan.
Mocht je tegen de regels in tóch ontslagen worden tijdens je zwangerschap, dan kan je de rechter verzoeken het ontslag ongedaan te maken of zelfs verzoeken om een financiële vergoeding. Let op: je moet dit dan wel doen binnen twee maanden na ontslag.
Het is heel erg vervelend als je te maken krijgt met ontslag tijdens je zwangerschap. Laat je goed adviseren wat je rechten zijn, zodat je weet waar je staat. Is iets je toch niet helemaal duidelijk na het lezen van dit artikel? Laat het ons weten zodat wij je eventueel verder kunnen helpen.